オーナーシェフプロフィール
Profile
オーナーシェフプロフィール
Profile
藤崎森久 Morihisa Fujisaki
1965年、四国高知県の寿司屋の家に生まれる。
幼いころから料理人を志し、18歳から和食の道に入る。
1989年、和食と洋食の融合を追及し単身NYへ。
有名店で修業の傍ら、趣味のJAZZベースにも没頭。
帰国後も、東京下北沢で料理と音楽の勉強を続ける。
1995年中国へ渡り、大連でオーナーシェフとしての第一号店を立ち上げる。
その後、北京、天津へと進出し、約20年にわたり数々のレストランを経営、プロデュース。
2016年より軽井沢に移り、森Qをオープンする。
藤崎森久 Morihisa Fujisaki
1965年、四国高知県の寿司屋の家に生まれる。幼いころから料理人を志し、18歳から和食の道に入る。
1989年、和食と洋食の融合を追及し単身NYへ。有名店で修業の傍ら、趣味のJAZZベースにも没頭。帰国後も、東京下北沢で料理と音楽の勉強を続ける。
1995年中国へ渡り、大連でオーナーシェフとしての第一号店を立ち上げる。その後、北京、天津へと進出し、約20年にわたり数々のレストランを経営、プロデュース。
2016年より軽井沢に移り、森Qをオープンする。
森Q 店舗紹介
Introduction
森Q 店舗紹介
Introduction
店内はカジュアルな雰囲気。大切な人とリラックスしてお料理をお楽しみください。
森Q こだわりの食材
Foodstuff
森Q こだわりの食材
Foodstuff
こだわりのお米
Selected Rice
長野県伊那有機栽培研究会・鳥原実さん直送のミルキークイーン。自家製ぬか発酵肥料や海藻・貝殻石灰・魚など海のミネラルを肥料として、自然の力を最大限に生かした栽培法にこだわりながら現代のお米として作り上げています。炊きあがるとモチモチとした食感と甘味があっておいしい。鳥原さんのごはん一粒一粒が、私たちのカラダに元気をくれます。
The rice we serve you is specially raised by Makoto Torihara, who is the member of the organic farming at Ina, Nagano. “Jyo-no-mai” is a term of selected rice which was conceded to upper class people such as a warload. Shimabara raised such special quality rice with using selected fertilizer such as an original farmented organic fertilizer or seaweed which is very rich with all minerals. He maximised the power of nature so that each piece of rice gives us the power to live.
カラダに優しい野菜
Vegitables friendlly to the body
安曇野ひろつ農園の井上宏さん、軽井沢や佐久の有機農家さんなどから仕入れています。どちらの農園も、農薬を極力使用せず有機肥料で栽培。澄んだ空気と水、そして農家さんの手間と情熱をたっぷり注いで育てられたカラダが喜ぶ野菜です。
We selected all vegitables from the local farms at Karuizawa, Saku, Azumino and so on. These farm raised their products by using less pestisede and more organic fertilizer. All vegitables are full of clear air and water, with all affection from farners.
新鮮魚
Fresh fish
豊洲市場や長野のこだわりを持った魚屋さん、和歌山や高知の漁場から直送。安心して召し上がって頂ける魚を仕入れています。
All fished and shells are very fresh because we sourced them from Toyosu fish market which is sellected by very skilled and trusted buyer at the market. Also we source them from fishermans at Wakayama, Akashi, and Kochi directly.
菅平ダボス牧場・ヨークシャー豚
Sugadaira Dabos Yorkshire Pork
上田菅平ダボス牧場の伊藤さんから、有機牧草と発酵飼料だけでのびのび育てられた中ヨークシャー豚を仕入れています。伊藤さんは元料理人、調理後の肉の状態や調理法まで考えて育てられており、肉も脂も甘味が抜群です。当店ではカツレツにしてご提供しています。
All porks are souced from Ueda Sugadaira Dabos Farm by Mr. Ito, raised with organic grass and fermented feed. He was a chef so that he raised his pork consdering how it will be cooked.
天然だし
Natural Dashi – Fish and Seaweed broth
だしはもちろん全て天然、静岡の鰹と北海道の昆布でひいています。素朴なお惣菜から煮物、汁物、つけつゆまで全て、天然だしを使っています。
All ingradients used for Dashi are all natural sourced from Shizuoka and Hokkaido. We tried to make boidy friendly taste by using such good materials.
有機調味料
Organic seasoning
しょうゆやみりんももちろん有機。味噌は、小諸で創業340余年の「山吹味噌」さんから信州味噌を仕入れています。ぽん酢、刺身醤油は天然素材を独自にブレンド、ゆっくり寝かせてから使っています。また、カツレツに添えるソースは、地元の野菜と果物をたっぷり煮込んで作っています。
All soy source and Mirin are organic. Worcestersgire source are all homemade. Miso Paste are from Yamabuki-miso which is making Miso with traditional metod locally at Nagano for 340years. These natural seasoning to support all ingradients.
備長炭
Bincho Charcoal
焼物に使う炭は、伝統ある土佐備長炭。高知県室戸市の窯元「炭玄」さんから仕入れています。釜くべから1か月程かけて作られる上質な備長炭をおこし、魚も肉も、焼くというより強めの遠火でじっくり「炙って」提供しています。
The Charcoals are sourced from “Sumigen” at Kochi, which is very famous for traditional Tosa-Bioncho carcoal. All fishes and meats griloled with the charcoal has very concentrated tasets without any unnecessary oils.
日本酒
Organic Sake
長野の地酒をたくさん揃えています。
“Hisureba-Hana” and “Akanesasu” made with pesticede-free rice and brewed with highly care at brewery. All limited edition.
長野県産ワイン&ナチュラルワイン
Natural Wine
日本でも有数なワインの産地、長野。長野で選りすぐりのワインを取り揃えています。また、ナチュラルワインも置いています。環境に優しい方法で作られたワインはからだに優しい酔い心地です。
All Wines available at “Mori-Q” are natural wine which is brewed naturally less stressed method without any chemicals and synsetic materials. Sourced from very trusted dealer with perfect tempreture control.
塩と砂糖
Sea salt and Beet sugar
天然の海水塩と藻塩を使っています。また、砂糖は全て甜菜糖を使用しています。
こだわりのお米
Selected Rice
長野県伊那有機栽培研究会・鳥原実さん直送のミルキークイーン。自家製ぬか発酵肥料や海藻・貝殻石灰・魚など海のミネラルを肥料として、自然の力を最大限に生かした栽培法にこだわりながら現代のお米として作り上げています。炊きあがるとモチモチとした食感と甘味があっておいしい。鳥原さんのごはん一粒一粒が、私たちのカラダに元気をくれます。
The rice we serve you is specially raised by Makoto Torihara, who is the member of the organic farming at Ina, Nagano. “Jyo-no-mai” is a term of selected rice which was conceded to upper class people such as a warload. Shimabara raised such special quality rice with using selected fertilizer such as an original farmented organic fertilizer or seaweed which is very rich with all minerals. He maximised the power of nature so that each piece of rice gives us the power to live.
カラダに優しい野菜
Vegitables friendlly to the body
安曇野ひろつ農園の井上宏さん、軽井沢や佐久の有機農家さんなどから仕入れています。どちらの農園も、農薬を極力使用せず有機肥料で栽培。澄んだ空気と水、そして農家さんの手間と情熱をたっぷり注いで育てられたカラダが喜ぶ野菜です。
We selected all vegitables from the local farms at Karuizawa, Saku, Azumino and so on. These farm raised their products by using less pestisede and more organic fertilizer. All vegitables are full of clear air and water, with all affection from farners.
新鮮魚
Fresh fish
豊洲市場や長野のこだわりを持った魚屋さん、和歌山や高知の漁場から直送。安心して召し上がって頂ける魚を仕入れています。
All fished and shells are very fresh because we sourced them from Toyosu fish market which is sellected by very skilled and trusted buyer at the market. Also we source them from fishermans at Wakayama, Akashi, and Kochi directly.
菅平ダボス牧場・ヨークシャー豚
Sugadaira Dabos Yorkshire Pork
上田菅平ダボス牧場の伊藤さんから、有機牧草と発酵飼料だけでのびのび育てられた中ヨークシャー豚を仕入れています。伊藤さんは元料理人、調理後の肉の状態や調理法まで考えて育てられており、肉も脂も甘味が抜群です。当店ではカツレツにしてご提供しています。
All porks are souced from Ueda Sugadaira Dabos Farm by Mr. Ito, raised with organic grass and fermented feed. He was a chef so that he raised his pork consdering how it will be cooked.
天然だし
Natural Dashi – Fish and Seaweed broth
だしはもちろん全て天然、静岡の鰹と北海道の昆布でひいています。素朴なお惣菜から煮物、汁物、つけつゆまで全て、天然だしを使っています。
All ingradients used for Dashi are all natural sourced from Shizuoka and Hokkaido. We tried to make boidy friendly taste by using such good materials.
有機調味料
Organic seasoning
しょうゆやみりんももちろん有機。味噌は、小諸で創業340余年の「山吹味噌」さんから信州味噌を仕入れています。ぽん酢、刺身醤油は天然素材を独自にブレンド、ゆっくり寝かせてから使っています。また、カツレツに添えるソースは、地元の野菜と果物をたっぷり煮込んで作っています。
All soy source and Mirin are organic. Worcestersgire source are all homemade. Miso Paste are from Yamabuki-miso which is making Miso with traditional metod locally at Nagano for 340years. These natural seasoning to support all ingradients.
備長炭
Bincho Charcoal
焼物に使う炭は、伝統ある土佐備長炭。高知県室戸市の窯元「炭玄」さんから仕入れています。釜くべから1か月程かけて作られる上質な備長炭をおこし、魚も肉も、焼くというより強めの遠火でじっくり「炙って」提供しています。
The Charcoals are sourced from “Sumigen” at Kochi, which is very famous for traditional Tosa-Bioncho carcoal. All fishes and meats griloled with the charcoal has very concentrated tasets without any unnecessary oils.
日本酒
Organic Sake
長野の地酒をたくさん揃えています。
“Hisureba-Hana” and “Akanesasu” made with pesticede-free rice and brewed with highly care at brewery. All limited edition.
長野県産ワイン&ナチュラルワイン
Natural Wine
日本でも有数なワインの産地、長野。長野で選りすぐりのワインを取り揃えています。また、ナチュラルワインも置いています。環境に優しい方法で作られたワインはからだに優しい酔い心地です。
All Wines available at “Mori-Q” are natural wine which is brewed naturally less stressed method without any chemicals and synsetic materials. Sourced from very trusted dealer with perfect tempreture control.
塩と砂糖
Sea salt and Beet sugar
天然の海水塩と藻塩を使っています。また、砂糖は全て甜菜糖を使用しています。