森Q

店舗紹介

オーナーシェフプロフィール

シェフプロフィール

藤崎森久 Morihisa Fujisaki
1965年、四国高知県の寿司屋の家に生まれる。
幼いころから料理人を志し、18歳から和食の道に入る。
1989年、和食と洋食の融合を追及し単身NYへ。
有名店で修業の傍ら、趣味のJAZZベースにも没頭。
帰国後も、東京下北沢で料理と音楽の勉強を続ける。
1995年中国へ渡り、大連でオーナーシェフとしての第一号店を立ち上げる。
その後、北京、天津へと進出し、約20年にわたり数々のレストランを経営、プロデュース。
2016年より軽井沢に移り、森Qをオープンする。

店舗紹介

料理人が一つ一つの素材を丁寧に扱い、オープンキッチンで料理を仕上げます。
店内はカジュアルな雰囲気。大切な人とリラックスしてお料理をお楽しみください。

店舗紹介
店舗紹介
店舗紹介

食材へのこだわり

こだわりのお米

こだわりのお米/Selected Rice

長野県伊那有機栽培研究会・鳥原実さん直送の「上納米」。自家製ぬか発酵肥料や海藻・貝殻石灰・魚など海のミネラルを肥料として、自然の力を最大限に生かした栽培法にこだわりながら現代の上納米として作り上げています。鳥原さんのごはん一粒一粒が、私たちの身体に元気をくれます。

The rice we serve you is known as "Jyo-no-mai" specially raised by Makoto Torihara, who is the member of the organic farming at Ina, Nagano. "Jyo-no-mai" is a term of selected rice which was conceded to upper class people such as a warload. Shimabara raised such special quality rice with using selected fertilizer such as an original farmented organic fertilizer or seaweed which is very rich with all minerals. He maximised the power of nature so that each piece of rice gives us the power to live.

カラダに優しい野菜

カラダに優しい野菜/Vegitables friendlly to the body

安曇野ひろつ農園の井上宏さん、高知の土佐野菜さんから直送して頂いています。
どちらの農園も、農薬を極力使用せず有機肥料で栽培。
澄んだ空気と磨き上げられた水、そして農家さんの愛情をたっぷり注いで育てられた心の通ったお野菜です。

We selected all vegitables from Hirotsu farm by Hroshi Inoue at Azumino, Nagano, and Tosa Yasai from Kochi Perfecture. Both farm raised their products by using less pestisede and more organic fertilizer. All vegitables are full of clear air and water, with all affection from farners.

新鮮魚/Fresh fish

森Qの魚は鮮度抜群!
なぜなら、築地市場、和歌山、明石、石川などの漁師さんからの直送だから。
築地市場からは今日市場にある一番良い魚を、漁師さんからは今日獲れたものをその日のうちに送って頂きます。

All fished and shells are very fresh because we sourced them from Tsukiji fish market which is sellected by very skilled and trusted buyer at the market. Also we source them from fishermans at Wakayama, Akashi, and Ishikawa directlky.

菅平ダボス牧場・ヨークシャー豚

菅平ダボス牧場・ヨークシャー豚/Sugadaira Dabos Yorkshire Pork

上田菅平ダボス牧場の伊藤さんから、有機牧草と発酵飼料で育てられた中ヨークシャー豚を仕入れています。伊藤さんは元料理人、調理後の肉の状態や調理法まで考えて育てており、肉も脂も旨味が違います。

All porks are souced from Ueda Sugadaira Dabos Farm by Mr. Ito, raised with organic grass and fermented feed. He was a chef so that he raised his pork consdering how it will be cooked.

地鶏真田丸/"Sanada-Maru" free-range local traditional pedigree chicken

鶏は地鶏真田丸。シャモとかけ合わせ、120日以上元気に走り回って育つ鶏だから、歯ごたえとコクがあり、噛むごとに濃厚な旨味が滲みだします。

Sanada-maru raised at very natural environment around 120 days. It has very special texture and has full-bodied taste.

天然だし

天然だし/Natural Dashi - Fish and Seaweed broth

だしも全て天然素材。昆布や鰹節は静岡の丸藤さんから仕入れています。素材の良さを引き出し、からだに優しい味付けを心がけています。

All ingradients used for Dashi are all natural sourced from Marufuji at Shizuoka. We tried to make boidy friendly taste by using such good materials.

有機調味料

有機調味料/Organic seasoning

しょうゆや味醂も有機。マヨネーズやウスターソースは野菜と果物を煮込んだ自家製。味噌は和泉屋商店から、昔ながらの製法で作っている信州味噌を仕入れています。カラダに優しい調味料が素材の味を引き立ててくれます。

All soy source and Mirin are organic. Mayonase and Worcestersgire source are all homemade. Miso Paste are from Izumiya which is making Miso with traditional metod locally at Nagano. These natural seasoning to support all ingradients.

備長炭

備長炭/Bincho Charcoal

焼物に使う炭は、伝統ある土佐備長炭。高知室戸市の窯元「炭玄」から仕入れています。じっくり焼かれた備長炭でじっくり炙る魚や肉。程よく脂が落ちて、旨味がギュッと詰まっています。

The Charcoals are sourced from "Sumigen" at Kochi, which is very famous for traditional Tosa-Bioncho carcoal. All fishes and meats griloled with the charcoal has very concentrated tasets without any unnecessary oils.

オーガニック地酒

オーガニック地酒/Organic Sake

長野の地酒「秘花(ひすればはな)」と「茜さす」。どちらも蔵元が真の安心を追及しており、原料米から完全無農薬米で育て、大切に醸造しています。生産も出荷も限定数のお酒です。

"Hisureba-Hana" and "Akanesasu" made with pesticede-free rice and brewed with highly care at brewery. All limited edition.

ナチュラルワイン

ナチュラルワイン/Natural Wine

森Qのワインは、環境に優しい方法で作られた、科学物質や合成物質が入っていないナチュラルワインばかり。ナチュラルワイン専門店から質・筋が良いワインを完全な温度管理のもと届けて頂いています。農作物であるぶどう本来の味のあるワインは、身体に優しい酔い心地。ナチュラルワインは活きています。

All Wines available at "Mori-Q" are natural wine which is brewed naturally less stressed method without any chemicals and synsetic materials. Sourced from very trusted dealer with perfect tempreture control.

有機ノンカフェイン珈琲

有機ノンカフェイン珈琲/Organic de-caf coffee

ナチュラル&オーガニックなデカフェをコーヒー専門店から仕入れています。有機豆から最新のカフェイン除去方式(二酸化炭素による臨界抽出方式)で作られたデカフェは、豊かな味と香り。美味しく安全な一杯をどうぞ。

We serve natural and organic de-caf coffee. Used natural coffee beans with the latest caffeine removal technology, with rich aroma and teste.

アクセス

店舗名 森Q
代表 藤崎 森久
住所 〒389-0111 長野県北佐久郡軽井沢町長倉2080-1
電話番号 0267-31-0347
営業時間 ランチ 11:30~14:30  ディナー 17:30~22:00
定休日 水曜日